Σχετικά με μας

Αφουγκραζόμενοι τις επιταγές της σύγχρονης εποχής και αντιλαμβανόμενοι την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του τρόπου παραγωγής, τυποποίησης και διάθεσης του μελιού-όπως ισχύει άλλωστε σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα- προχωρήσαμε πρόσφατα στη δημιουργία μιας σύγχρονης μονάδας μελισσοκομικής εκμετάλλευσης, προκειμένου να είναι αποδοτική και να έχει μέλλον.

Μιας μονάδας που τη χαρακτηρίζει η καλή οργάνωση και ο σύγχρονος εξοπλισμός, δεδομένου ότι ο τρόπος και τα μέσα συσκευασίας και τυποποίησης του μελιού έχουν μεγάλη σημασία για την προώθηση και διάθεση του προϊόντος στην αγορά και στον τελικό καταναλωτή, διασφαλίζοντας έτσι την ποιότητά του.
Σε μια πανέμορφη τοποθεσία, στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης στην Κεφάλα, με θέα τη θάλασσα και τα πνιγμένα από θυμάρι βουνά, λειτουργεί το πρώτο συσκευαστήριο-τυποποιητήριο στο νησί, και τα σχέδια για την περαιτέρω εξέλιξή της ώστε να μπορεί να παράγει κι άλλα προϊόντα με βασικό συστατικό το μέλι, όπως για παράδειγμα το παστέλι, έχουν αρχίσει ήδη να πέφτουν στο τραπέζι.

«Μέσα από την ενασχόλησή μας με την μελισσοκομία, από τα επιμορφωτικά σεμινάρια τα οποία παρακολουθήσαμε, αλλά και από μεγάλες εκθέσεις στις οποίες συμμετείχαμε, διαπιτώσαμε πως είναι επιτακτική ανάγκη για εμάς τους παραγωγούς να περάσουμε σε τυποποιημένα επώνυμα προϊόντα. Γιατί σήμερα κρίνεται, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ο τρόπος που προσφέρεις ένα προϊόν, πόσο το σέβεσαι, πότε το ελέγχεις, αν το αποθηκεύεις και το συσκευάζεις σωστά και αν ελέγχεσαι γι’ αυτό»  «Το προϊόν υπάγεται σε ετήσιες εργαστηριακές εξετάσεις ώστε να επιβεβαιώνεται η ποιότητά του, αλλά και οι συνθήκες συσκευασίας και τυποποίησής του».

Η εταιρία μας έχει εξασφαλίσει την άδεια όπως επίσης και τον σχετικό αριθμό έγκρισης της εγκατάστασης ο οποίος σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία «δίνει τη δυνατότητα στην μικρή τυποποιητική επιχείρηση να διατηρεί το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα έναντι άλλων μελισσοκομικών εταιρειών και μάλιστα σε πολύ απαιτητικές αγορές, όπως αυτές των χωρών του εξωτερικού στις οποίες η ποιότητα και η πλήρης γνώση του τόπου συγκομιδής και τυποποίησης είναι το ζητούμενο».

Η μονάδα μας εφαρμόζει και το σύστημα ελέγχου HACCP (Ανάλυση Κινδύνων και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου) το οποίο είναι μια προληπτική μέθοδος που σκοπό έχει την εξασφάλιση της ασφάλειας και υγιεινής του προϊόντος που παράγει μια επιχείρηση σε όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής και διάθεσης.
Αυτή η διαδικασία εξασφαλίζει στην μονάδα μας προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, στην άκρως ανταγωνιστική αγορά που δραστηριοποιείται.
Melicatessen

Σήμερα διαθέτουμε μια μονάδα με 230 μελίσσια η διαμονή των οποίων, ανάλογα με την εποχή, μοιράζεται ανάμεσα στην Κω και στην Κάλυμνο. Στην Κάλυμνο βρίσκουν το ιδιαίτερα αγαπητό φυτό, το θυμάρι με το οποίοι οι μέλισσες κάνουν το πιο ονομαστό μέλι, το θυμαρίσιο μέλι που είναι εξαιρετικής ποιότητας. Η επωνυμία του προϊόντος που παράγουμε είναι “melicatessen”.

«Από τον Μάιο μέχρι τις 20 περίπου Ιουνίου τοποθετούμε τις κυψέλες μας στην περιοχή του τυποποιητηρίου στην Αγία Αικατερίνη (εκεί που ανατέλει ο ήλιος) προκειμένου οι μέλισσες να συγκεντρώσουν το πρώιμο μέλι και από τις 20 Ιουνίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου τις μεταφέρουμε στον Εμπορειό για το όψιμο μέλι».

Σύμφωνα με γεωπόνους που γνωρίζουν καλά τα της μελισσοκομίας «το ελληνικό μέλι θεωρείται ως το καλύτερο του κόσμου, δεδομένου ότι η ανωτερότητά του οφείλεται στη μεγάλη βιοποικιλότητα (μεγάλος αριθμός διαφορετικών φυτών), στις εδαφολογικές, κλιματικές συνθήκες της χώρας μας και στο υψηλό γνωστικό επίπεδο, επαγγελματισμό και μεράκι του Έλληνα μελισσοκόμου. Υστερεί όμως σε brand name. Η τυποποίηση -μεταποίηση αυτό το πρόβλημα έρχεται να λύσει. Το ελληνικό μέλι να αποκτήσει την προστιθέμενη αξία που του αναλογεί».